Szkolenie przeznaczone jest dla firm z branży spożywczej. Przygotowuje do wdrożenia zasad systemu HACCP i zapoznaje z metodyką pracy. Szkolenie ukazuje jak przygotować firmę do wdrożenia i stosowania zasad systemu HACCP.
Szkolenie podstawowe, niezbędne dla zakładów, które mają obowiązek wdrożenia HACCP, ale nie zamierzają występować o certyfikat. Również dla małych, zatrudniających kilka osób i działających na rynku lokalnym, które we własnym zakresie są w stanie przeprowadzać kontrole wewnętrzne i wykazać wdrożenie HACCP podczas obowiązkowych wizytacji Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
Jednocześnie szkolenie to stanowi pierwszy stopień dla zakładów, które mają obowiązek wdrożenia HACCP i będą występować o przyznanie certyfikatu przez niezależną jednostkę certyfikującą.
Prowadzone jest przez doświadczonego szkoleniowca posiadającego wieloletnią praktykę zarówno we wdrażaniu Systemów Zarządzania Jakością ISO oraz HACCP jak i przeprowadzaniu audytów wewnętrznych, zewnętrznych. Szkolenie przygotowuje do profesjonalnego wdrożenia zasad systemu HACCP w przedsiębiorstwie.
Uczestnicy otrzymają certyfikat ukończenia szkolenia.
Adresaci szkolenia
Szkolenie jest adresowane do pracowników wszystkich zakładów prowadzących działalność w zakresie produkcji i obrotu żywnością, które muszą wdrożyć i stosować zasady zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności HACCP, w związku z obowiązującym w Polsce prawem.
Szkolenie przeznaczone dla osób, odpowiedzialnych za jakość oraz bezpieczeństwo produkowanych wyrobów branży spożywczej, we wszystkich zakładach prowadzących działalność w zakresie produkcji i obrotu żywnością. Zarówno w zakładach przygotowujących się do wdrożenia systemu, jak i tych, które wdrożyły już HACCP.
Szkolenie jest adresowane do wszystkich przedsiębiorstw oraz sklepów sektora spożywczego, uczestniczących w którymkolwiek etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności.
Po stronie pracodawcy leży obowiązek szkolenia pracowników mających kontakt z żywnością w czasie produkcji i obrotu. Szkolenia te należy udokumentować, dokumenty przechowywać i udostępniać organom kontroli żywności (Inspekcja Sanitarna).
Zmiany w prawie żywnościowym (HACCP) w zakresie higieny żywności, obowiązujące w naszym kraju od 1 stycznia 2006 r. (Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 11.05.2001 r. z późniejszymi zmianami; Rozporządzenie UE nr 852/2004 z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz Rozporządzenie UE nr 853/2004 z dnia 29.04.2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego) nakładają na przedsiębiorstwa obowiązek wdrożenia i utrzymania pełnego 7-stopniowego systemu HACCP.
Prawo uznaje, iż odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie. Nakazuje rejestrację i zatwierdzenie zakładów sektora spożywczego, w celu umożliwienia właściwym organom przeprowadzenia skutecznych i stałych kontroli. Oznacza to, iż już wkrótce na przedsiębiorstwa sektora spożywczego, które nie wdrożą i nie będą utrzymywać systemu HACCAP, zostaną nałożone kary i znajdą się one na dobrej drodze do zamknięcia.
Szkolenie prowadzone jest w formie wykładów i ćwiczeń.
Szkolenie trwa 1 dzień i obejmuje:
- Podstawowe pojęcia dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności,
- Pojęcie systemu zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności,
- Zagrożenia bezpieczeństwa żywności
- Wymagania GHP i GMP i ich omówienie w praktycznej realizacji jako podstaw do wdrożenia zasad systemu HACCP,
- Wymagania zasad systemu HACCP wg Codex Alimentarius i ich omówienie w praktycznej realizacji.
Termin szkolenia:
- do ustalenia
Szkolenie może zostać przeprowadzone terminie dogodnym dla Państwa, w siedzibie Państwa firmy – po indywidualnym ustaleniu kosztów!
Na Państwa życzenie szkolenie może zostać przeprowadzone w godzinach popołudniowych.
Istnieje możliwość przeprowadzenia szkolenia w sobotę.
Cena za szkolenie : 800, 00 zł brutto/os
Termin szkolenia ustalany jest indywidualnie z uczestnikiem. Chętnych zapraszamy do kontaktu.
Jeżeli przedsiębiorstwo zgłosi więcej niż jedną osobę na szkolenie, proponujemy rabat!!!
W cenie zapewniamy:
- materiały szkoleniowe dla uczestników
- certyfikat ukończenia szkolenia
- przerwy kawowe
- lunch
Cena nie obejmuje zakwaterowania !!
Na Państwa prośbę istnieje możliwość rezerwacji pokoju hotelowego.
Osoby zainteresowane prosimy o kontakt:
Agnieszka Karpacz
właściciel
agnieszka.karpacz@delta-kielce.pl
tel. kom. 504 253 200
Aby zgłosić się na szkolenie prosimy o wypełnienie formularza Formularz- Wdrazanie Systemu HACCP